Whiskyskolan

Whisky skapas genom destillering av mäskat korn, detta får sedan lagras på ekfat under minst tre år.
De mest kända whiskysorterna är Scotch, Bourbon och Irish Whiskey men även japansk Whisky börjar
bli mycket populär bland whiskyentusiaster.

Whisky eller whiskey?
Namngivningen skiljer sig från land till land. I USA brukar Bourbon, Rye och Tennessee Whiskey stavas
med ett "e", detta gäller även den irländska Whiskeyn. Scotch Whisky samt resterande whisky producerande
länder, stavar det utan ett "e".

Whisky definition
För att en Whisky ska kunna kallas Whisky och säljas inom EU måste följande EU-kriterier ur
förordning 110/2008 följas:

Destillation från mäskat korn
Destillering av produkt till mindre än 94,8% vol
Strapping i minst 3 år
Mognad i träfat med en maximal volym på 700 liter
Alkoholhalt på minst 40%

Vilka olika typer av Whisky finns det?
Det är spannmålet i mäsken som har störst inflytande på smaken, man hänvisar därför ofta till råvaran i
namnet på Whiskyn:

Malt
Tillverkad av mältat korn (minst 51%)
Majs
Mestadels från majs (min. 80%)
Bourbon
Mestadels från majs (minst 51%)
Råg
Mestadels från råg (minst 51%)
Spannmål
Tillverkad av spannmål som vete, mältat korn, havre, råg eller majs
Blandad
En blandning av olika destillat

Med undantag från dessa klassiska definitioner så lägger de flesta tillverkare till följande information på
etiketterna av sin whisky:

Single Malt
Från ett enda destilleri och är endast tillverkade av en typ av spannmål
Single Cask
Från ett enskilt fat, ingen blandning från olika fat
Single Barrel
Samma som Single Cask, från ett enskilt fat, ingen blandning från olika fat
New Spirit
Destillat som endast uppfyller minimikraven för produktion av Whisky
Cask Strength
Även känd som "fatstyrka", en sällsynt whisky, utan utspädning eller bara lite utspädning
Årgång
Årgångswhisky
Blended Malt Whisky
En blandning av olika whiskysorter från olika destillerier
Yta/Finish
Här ger tillverkaren information om de olika typerna av fat som används, såsom Sherry wood finish eller
Madeira wood finish

Produktion
Produktion av whisky sker i flera steg, det första är att se till så säden blir mältad. Många experter anser att
detta är en avgörande del under produktionen av whisky. Säden sprids ut och fuktas ner tills den slutligen gror,
denna stärkelse förvandlas sedan till socker. Det är även viktigt att värmen som tillsätts fördelas ut jämnt, detta
eftersom allt korn måste hålla samma temperatur. När detta steg är klart stängs värmen av och den resulterande
malten är redo för lagring.

Torv eller inte!
Detta är ett viktigt steg i produktionen, torkning kan ske antingen med hjälp av het luft eller rök.
Den rökiga versionen kallas för rökig whisky, denna rökarom har stor betydelse för smaken. Halten av rök mäts
i PPM och varierar stort beroende på region av whisky och destilleri. En rökig whisky har i genomsnitt ca 25 PPM.
Bruichladdich Octomore Edition 7.1 har hela 208 PPM och är en riktig njutning för rökiga whiskyentusiaster. Islay
regionen är välkänd för sin rökiga whisky.

Säden mals först ner till mjöl innan det mosas, mäsken blandas sedan med jäst vilket möjliggör att sockret omvandlas
till alkohol under fermentationsprocessen. Denna vätska genomgår sedan sin första bränningsprocess och innehåller
då ca 20% alkohol, vid den andra processen stiger detta sedan till ca 60-75%. Destillationsprocessen kan ske i en så
kallad "Pot-Still" eller "Column-Still" brännare som vanligtvis är gjord utav koppar. Alkoholen är sedan redo för
lagring innan den buteljeras.

Det är faten som förändrar mycket i den kemiska sammansätningen och smaken av whisky, det är sex olika viktiga
processer som bildar och formar smaken: extraktion, indunstning, oxidation, koncentration, filtrering och färg.

Whiskyfat
Förutom spannmålet som används så har typen av fat störst inflytande på smaken under mognadsprocessen.
Här finns det en variation av olika fat, storlekar och typer av trä som används. Tanken med en mognadsprocess
är att få bort den lite obehagliga metallsmaken och istället extrahera smak från fatet.

Vilka olika typer av fat finns det?
De allra flesta fat är gjorda av ek, dessa kan vara allt mellan 70 till 200 år gamla. Ek i sig är ett mjukt trä som
förhindrar faten från att andas och läcka. Amerikansk whiskey åldras oftast i amerikanska vita ekfat. Amerikansk
ek växer fortare och ger även en finare och fylligare arom. Enligt lag måste Bourbon mogna i nya fat, detta i sin
tur leder till en översvämmning av amerikanska ekfat på marknaden.

Europeisk whisky är åldrad i fat gjorda av europeisk ek samt fd bourbonfat. Den europeiska eken växer långsammare
men den ger även en fylligare och mer intensiv arom. Eftersom faten inte tillåter någon andning så kommer ca 2,5%
av fatets innehåll att avdunsta, denna andel som försvinner kallas öven för "Ängeln's andel".

Ljusare whisky mognar därför främst i fd bourbonfat från USA medan mörkare whisky främst lagras i port -eller
sherryfat från Spanien och Portugal. Vissa fat är även rostade eller förkolnade. Det förkolnade träet fungerar lite
som ett filter och gör whiskyn renare och smidigare, dessutom höjs komplexiteten av sockerresterna.

Olika typer av fat:
Sherry Cask
Calvados Cask
Port Cask
Sauternes Cask
Marsala Cask
Cognac Cask
Pedro-Ximenez Cask
Oloroso Cask

Det tidigare innehållet i faten påverkar whiskysmaken enormt, just därför sammansätts många olika typer av fat för
att skapa en unik och komplex whisky. Dessa fat används ofta för att integrera vissa specifika smaker och aromer.
Ett sherryfat överför därför en hel del av sin sötma och fruktighet. Villkoren som gäller för fatlagring har också ett
inflytande på slutresultatet, detta inkluderar luftfuktighet, temperatur, placering av fat samt vilket typ av lager som
används.

Vilka fat storlekar finns det?
Teoretiskt sett så är alla storlekar mindre än 700L tillåtna. Det finns dock något som kallas för vanliga fat.

Följande fat är de vanligaste:
Hogshead
från Skottland (innehåll. Ca 250 liter)
Sherry Butt
från Spanien (innehåll. Ca 500 liter)
Fat från USA
(innehåll. Ca 200 liter)
Quarter Cask
(innehåll: 45-80 liter)

Whisky i Quarter Cask mognar annorlunda än i Hogshead. Varför då?
I Quarter Cask fat är ytan av trä, i jämförelse med volymen, större än i Hogshead. Kontakten mellan destillatet och träet är
därför större och smaken blir då mer intensiv. Ett fat kan återanvändas tre till fyra gånger innan träet förlorar all sin smak,
faten som ger den starkaste träsmaken är de som fylls på för första gången.

Whiskyregioner
De mest kända whiskysorterna kommer från USA, Irland och Skottland.
Det finns dock också riktigt fin whisky från Japan, Tyskland, Öterrike, Wales, England och kanada.

Scotch Whisky
Det finns för närvarande mer än 100 skotska destillerier, dessa är utplacerade i sex olika regioner.
Islay whisky är rökig och intensiv, Speyside whisky är ganska mild med en svag hint torv och
Highland whisky är kryddig.

Varje whiskyentusiast har sin personliga favorit när det kommer till region. Här är en översikt över de regioner som finns:

Highlands
Speyside
Lowlands
Islay
Island
Campbeltown

Skotsk whisky är antingen blandad eller single malt, etiketten på flaskan kommer att indikera detta tillsammans med dess ålder.
Denna whisky får det mesta av sin unika smak från mognaden i fat.

Amerikansk Whiskey
Bourbon är den dominerande amerikanska whiskeyn. Denna whiskey består av åtminstone 51% majs, vanligtvis är denna
siffra mellan 65% och 75%. Resten består av råg, vete eller korn. Enligt lag så måste bourbon mogna i nya fat under minst
2 år. Eftersom faten är nya så går mognadsprocessen betydlgt snabbare än med begagnade fat. Just därför har en 7-årig
bourbon samma kvalitet som en 14-årig skotsk whisky. Amerikansk whisky kan filtreras genom sand, grus eller träkol.

Vad skiljer Bourbon från Tennessee Whiskey?
Förutom Rye Whiskey, är Tennessee Whiskey den mest populära alkoholen i USA. Tennessee Whiskey kommer från Tennessee
och innehåller åtminstone 51% majs och 20% vete, råg eller korn. Innan lagring så filtreras whiskeyn, detta sker med hjälp av
sockerlönns-kol och tar upp till två veckor, detta steg gör whiskeyn mycket mildare. Skillnaden här till bourbon är marginell. 

Whisky från irland torkas vanligtvis inte över torv, detta resulterar i att whiskeyn inte har några rökiga inslag. Whiskeyn torkas
här istället i en ugn och resultatet är en mild och söt whiskey. De flesta irländska whiskeysorter är blandade och tillverkade av
olika destillat. Irish whiskey destilleras två till tre gånger och måste även lagras i träfat under
minst 3 år.

Hur njuter jag av en Whisky?
Det är svårt att ange ett definitivt svar på detta, ung bourbon så som Jim Beam eller Jack Daniels dricks vanligtvis med cola,
på samma sätt som många andra unga blandade whiskysorter. Ren konsumtion är dock lämpligt från en viss ålder av mognad.
En 10-årig single malt Whisky är därför ganska olämplig att använda i en coktail, att blanda i en 15-årig whisky skulle vara rent
slöseri.

Många olika smaker kan uppfattas vid ren konsumtion, särskilt med rätt glas. Det är alltid värt att läsa beskrivningen av whiskyn,
detta för att kunna försöka känna igen de nämnda smakerna, i doft och smak. Vid provsmakning utvecklar sig alltid smaken och här
gäller det återigen att inte stressa hela processen, detta bör avnjutas långsamt.

Slutligen kommer den så kallade finishen, beroende på styrka och intensitet kan finishen vara allt ifrån långvarig och mild till kort
och kryddig, här utvecklas även smakerna igen.

När man testar en ny whisky rekommenderar vi ordentliga glas för att verkligen absorbera alla dofter och smaker, vid provsmakning
kan whiskyn drickas ur en tumlare. Whiskey avnjuts som bäst rent, i ett whiskyglas, vid rumstemperatur. För whisky med 45% vol.
alkohol och över kan den som vill även tillsätta ett par droppar vatten. Detta minskar alkoholhalten något och kan även ha en positiv
inverkan på smaken.