DrinkKompaniet.se

Rom är en traditionell dryck från Karibien, Central- och Sydamerika och exporteras i olika kvalitéer
över hela världen. Rom destillat erhålles från antingen ren sockerrörsjuice eller melass. Rom från melass
kallas allmänt "rom" eller "Melass rom". Rom från sockerrörsjuice kallas ofta för "rom agricole". Destillatet
lagras för mognad i fat, oftast Bourbonfat i vit amerikansk ek. Många högkvalitativa romsorter mognar även
i vin eller sherryfat för efterbehandling.
 
Var kommer Rom ifrån och vem var det som upptäckte det?
De första destillationerna av rom ägde rum under 1700-talet på sockerrörsplantager i Karibien. Slavarbetare
på sockerrörsplantagerna upptäckte melass vid tillverkning av socker, som är en biprodukt av sockerraffinering.
Denna klibbiga vätska visade sig vara lätt att jäsa till alkohol.

Enligt myten var den första rom produktionen omkring 1620 på ön Barbados. När det svenska fartyget Vasa
sjönk 1628 hittades en flaska flytande zink som vi i dag skulle kalla rom, så man kan säga att rom har funnits
i cirka 400 år.

Vad är melass?
Egentligen är melass ingenting annat än sockerlag. Konsistensen är honungsliknande och färgen är mörkbrun.
Melass framställs av sockerrör eller sockerbets produktionen och har en halt av ca 60% socker. Det är en biprodukt
eller spillprodukt i raffineringsprocessen av sockret och betorna. Inget mer socker kan kristalliseras från melass,
eftersom det inte finns något kvar att svälla.

Vad händer med denna "restprodukt"?
Melass används inom livsmedelsindustrin, i produktionen av jäst i läkemedelsindustrin och till rom produktion.

Hur görs Rom?
I motsats till andra spritsorter har rom ingen definierad produktionsmetod. Rom produceras på ett mycket traditionellt
sätt och kan variera beroende på plats och destilleri. I Brasilien kallas den destillerade alkoholhaltiga drycken gjord av
sockerrörsjuice, Cachaça.

Vad fermenterar Rom?
Jäst och vatten tillsätts till melass eller sockerrörssaft för att fermentationsprocessen ska börja.
Medan vissa rom producenter använder sig av vild jäst för jäsning, använder andra specifika jäst
sorter i syfte att säkerställa en konsekvent och förutsägbar jäsningstid. Vissa destillerier såsom
Bacardi använder sig utav snabbverkande jäst för att producera Blanco Rum. Användning av
långsammare jäst orsakar flera estrar under jäsningen, vilket resulterar i en fylligare smak.

"Pot-still"-metoden inom Rom produktion

Det finns ingen standardmetod vid destillation av rom. Vissa producenter arbetar fortfarande enligt den traditionella
och beprövade "Pot still"-metoden. Mer smakrik rom kan produceras genom dubbla eller tredubbla destillationer.
Mognadsprocessen utföres i allmänhet i fd bourbonfat, men kan även utföras i andra typer av träfat eller rostfria
ståltankar.

Varför Bourbon fat?
Enligt lag i USA, måste bourbon lagras i nya fat och därför är fatmarknaden ständigt översvämmad av nya och
billiga fat. Romproducenterna i Västindien är mycket glada över att kunna återanvända bourbonfat. Den typiska
vaniljsmaken hos vissa rom kommer främst från bourbonfaten.

Mognadsprocessen för Rom
Det är åldringsprocessen som bestämmer färgen på rom. När rom lagras på ekfat, är resultatet en mörk rom.
När rom åldras i rostfria tankar, resulterar det i en nästan färglös rom. Sherrymognad rom är oftast rödaktig
och mörk i färgen. Varje typ av tunna resulterar i en annan intensiv smak, följande typer av fat används i
mognadsprocesssen av rom:


Oak-Cask
Bourbon-Cask
Sherry-Cask
PX-Cask
Calvados-Cask
Port-Cask
Sauternes-Cask
Marsala-Cask
Cognac-Cask

Efter åldring, blandas rom normalt för att säkerställa en konsekvent smak. Blandningen av rom resulterar i en
"blandad rom" som är det sista steget i tillverkningsprocessen.

Varför kommer de flesta Rom från Karibien?
Rom har de optimala klimatförhållanden i Västindien. På grund av det tropiska klimatet, mognar rom snabbare
än whisky i Skottland. Detta innebär att en 10-årig Barbados rom mognar snabbare och är därmed "äldre" än en
10-årig skotsk whisky. Det bör också noteras att en annan viktig faktor vid mognaden är faten. Åldrad bourbon,
som också måste lagras i nya ekfat, åldras betydligt snabbare än en spritdryck som lagras i begagnade fat.

Hur fungerar Solera metoden?
Olika årgångar av rom blandas i Sistema Solera fat. Detta innebär att en Solera Rum med angivelsen "20 år"
endast består av en del 20-åriga rom.

Solera metoden fungerar på följande sätt: det finns en rad med fat staplade på varandra. Faten i den övre raden
innehåller den senaste årgången, ju längre ner desto äldre rom. Endast en viss procentandel av en tappning tas
under fyllningsprocessen . Den extraherade mängden fylls på från ovanliggande serie för att blanda och binda
årgångarna. Solera metoden blir allt mer populär inom rom produktionen eftersom så många olika starka årgångar
kan kompenseras och under årens lopp förblir produkten mycket likartad i smak.

Hur får Rom sin färg?
Tumregeln är: ju äldre desto mörkare - men inte alltid. Hög kvalitativ Blanco Rom kan mogna under ganska
lång tid i fat. Färgen avlägsnas efteråt. Yngre Rom kan också vara färgade mörkt med karamellfärg. Ett sådant
färgämne skall anges på etiketten. En 10-årig Rom som mognat under lång tid i sherryfat kan vara mycket mörkare
än en 25-årig Rom som mognat på ekfat.

Innehåller lägre kvalitativ Rom färgämnen?
En av de vanligaste missuppfattningarna är förmodligen att en hög kvalitets rom eller whisky inte innehåller
några färgämnen- det är definitivt fel. Användningen av ett färgämne har ingenting att göra med kvaliten på
en rom. Välkända tillverkare använder sig av socker i enhetlig färg så att färgen på tillverkningssatserna blir
identiska.

Världens Rom regioner
Den viktigaste platsen i världens för rom produktion är Karibien, tätt följt av Central- och Sydamerika.
Nästan alla stora ögrupper i Västindien producerar sin egna rom:

Barbados
Cuba
Dominican Republic
Haiti
Jamaica
Martinique
Puerto Rico
Trinidad & Tobago


De mest kända Rom produktionerna från Central- och Sydamerika kommer från:

Columbia
Guyana
Panama
Costa Rica
Venezuela


Rom används över hela världen i Österrike, Spanien, Australien, Nya Zeeland, Fiji, Hawaii, Filippinerna, Indien,
Reunion Island, Mauritius, Sydafrika, Taiwan, Thailand, Japan, USA och Kanada.

Njut av Rom i en cocktail eller ren
Rom kan avnjutas både ren och i en exotisk cocktail. De mest populära drinkarna inkluderar Rom Sour och Cuba Libre.
Yngre, ljusa rom är vanliga i cocktails medans Golden eller mörk rom i allmänhet dricks rent. Rom är också perfekt för
matlagning och bakning.

Olika typer Rom
Rom är oerhört svårt att klassificera eftersom det inte finns några enhetliga normer. I Tyskland måste rom innehålla
minst 37,5% vol. Därför klassificieras inte Captain Morgan Spiced Rum som en rom i Tyskland utan snarare som en
spritdryck som är baserade på rom med endast 34% alkohol.

Ingen internationell standard för Rom
Det finns tre typer av rom: franska, brittiska och spanska. Dessa skiljer sig i framställningsmetoden. Spansk rom består
vanligtvis av melass och mognar i fd bourbonfat i Västindien.

Fransk rom är känd som "Rom Agricole" och destilleras från sockerrörsjuice - faten är vanligtvis från Europa. Brittisk
rom blandas mestadels i importerade fat från utlandet i Europa. En indikation på ålder finns inte här.

Ålders identifiering av franska och spanska rom är annorlunda. Vissa tillverkare arbetar med datum, andra åldersgrupper.
Här kan man emellertid se om det är en Solera rom eller en Vintage rom. Den maximala åldern av det senaste fatet kommer
att skrivas ut.

Här är ett utdrag av de spanska termer: Ron Blanco, Ron Añejo, Ron Añejo Especial, Especial Ron Ron Extra Añejo,
Ron Ron Añejo Reserva, Gran Añejo, Ron Ron Reserva Gran Reserva. På franska, och ofta brittiska etiketter och
Cognac etiketter kan följande uppgifter hittas: VS, VSOP, XO, extra eller hors d 'Age, vieux très vieux, VO eller
liknande.

Något mer användbart är att kategorisera rom, följande grupperingar används: de vanligaste representanterna omfattar
följande typer av rom. Detta är för att se till att färgen inte nödvändigtvis har något att göra med åldern.

Vit / Blanco / Silver / Platinum Rom är färglös och har en något mild smak med en len och mild sötma. Ron Blanco
brukar filtreras flera gånger för att avlägsna färg föroreningar. Det är bara kort lagrat i tankar av rostfritt stål, mestadels
för att ge klarhet. Ron Blanco används vanligtvis för cocktails och långa drinkar, som t.ex. Mojito. Några av dessa är
världens mest populära vita rom, som Bacardi Carta Blanca och Havana Club Añejo 3 Años, men det finns många fler
för varje rom region.

Gold Rom får ligga några år på träfat och har därmed en mer intensiv smak än en Blanco Rum. Den är ganska medelfyllig,
men inte lika fyllig som en mörk rom. Gold Rom har också en lite djupare bärnstensliknande färg, därför är den ofta kallad
för "Amber Rum". Gold Rum blandas ofta i cocktails eller drinkar, men den kan även avnjutas ren. Till exempel är Bacardi
Carta Oro guld rom ett utmärkt val för cocktails.

Mörk Rom är "standard" rom som ofta tillbringar mellan 5 till 15 år på ekfat, vilket ger den en mörk färg och djupa, rökiga,
söta nyanser. Den lyser av sin volym och intensiva mångfacetterade smak. Ofta kan du smaka toner av torkad frukt och karamell.
En mörk rom bör avnjutas ren, men kan även användas som en ingrediens i drinkar som Rom Punch. Exempel på denna kategori
av mörk rom är Ron Centenario Conmemorativo 9 år och El Dorado 12 år och dessa bör avnjutas rent.

Premium Rom är minst 15 år gammal och har mer karaktär och smak än de yngre företrädarna. Detta är en premium rom och
som har funnits längst. Dessa typer av rom är oftast druckna rent. Premium Rom har en mer intensiv smak än en mörk rom.
Några av klassikerna är Ron Zacapa Centenario 23 Años Sistema Solera och Ron millonario XO. Denna Rom bör avnjutas
ren och är ett måste för varje rom entusiast.

Kryddad / Smaksatt Rom är baserad på vit rom, med den skillnaden att den kryddade rom dessutom har smaker av kryddor
och ibland karamell. Detta är beroende på smaken av ren eller blandad dryck. Ett perfekt exempel på en kryddad om är Captain
Morgan Spiced Gold Rum blandat med Cola. Under de senaste 20 åren har smaksatt rom vunnit mer och mer i popularitet och
erbjuds i en mängd olika varianter, som till exempel med frukt och bär, kokos, hallon, vanilj, melon, äpple, och många andra.
Bacardi är den ledande tillverkaren av smaksatta rom såsom Bacardi Razz, Bacardi Apple, Bacardi citron, etc. Testa på en
ny cocktail, Bacardi Razz-Mojito? Du kommer att älska det!

Overproof Rom har över 57% (114 proof) alkohol - en del har till och med 75% - 80%. En Overproof rom är nästan enbart bara
för finsmakare, och det är därför det används främst för starka drinkar med fruktjuice eller mjölk.

Är blandad rom ett tecken på sämre kvalitet?
I detta fallet är det motsatsen. Den så kallade Master Blendern är ett respekterat yrke i Västindien. Det finns flera decenniers
erfarenhet bakom varje Master Blender. Att blanda rom är en konst i sig, den slutliga produkten ska ha många aspekter av
intensiv smak.

Det är vanligt att upp till 50 olika rom blandas tillsammans för att uppnå den perfekta blandade rom med en stark, god lukt och
smak, som utstrålar sin egna karaktär, inte bara för en kort tid, men för många årtionden. Därför är det vanligt att en Master
Blender ofta arbetar med ett destilleri i många år.

Den längsta anställda Master Blendern är David Stewart, på William Grant Works & sons, sedan 1963.